5 kjappe om Google Dokumenter

Google Docs
Google Dokumenter logo

De siste årene har det kommet mange oppgraderinger av de grunnleggende verktøyene i Google Workspace som gjør at de nå er enda lettere å bruke. Her skal vi gå gjennom noen enkle operasjoner som gjør innholdet i dine Google dokumenter mer engasjerende for elever, og som i tillegg gjør selve dokumentet til et multimodalt verktøy. Dette gjør at vi ikke trenger å ha for mange faner oppe samtidig og det er et godt hjelpemiddel for å samle alle ressurser på ett og samme sted.

Bruk skrifttypen Lexend

Lexend er en skrifttype som er ganske lik vanlige blokkbokstaver. Forskning som er utført i USA har vist at denne skrifttypen hjelper leseren både med lesehastighet og leseforståelse. Lexend som skrifttype ble utviklet av læringsterapeuten Bonnie Shaver-Troup i samarbeid med Google i 2017 og det finnes 7 ulike Lexend skrifttyper å velge mellom. Det skal nevnes at Lexend kan brukes i Google presentasjoner også. 

Les mer om Lexend.

Lag interaktive tabeller


Interaktive tabeller kan brukes til flere ting. Du kan for eksempel bruke de som en innholdsfortegnelse hvis dokumentet inneholder flere temaer eller tekster, eller du kan bruke den som en oversikt over ulike læringsressurser. Det går fint an å bruke en interaktiv tabell til å blant annet linke til oppgaver lagt ut i Classroom, et Google skjema eller ulik programvare som finnes utenfor Workspace verktøyene som for eksempel Flipgrid eller Kahoot. Du kan selvfølgelig også linke til presentasjoner, regneark eller andre dokumenter.

Bruk hyperlinker

Ingen av oss syns nok det er særlig behagelig når det dukker opp lange URL’er i en tekst. En ting er at det kanskje er litt slitsomt for øyet, men det er jo ikke alltid en URL sier akkurat hva man finner på siden det linkes til. Når du limer inn en URL i et dokument så vil Google dokumenter foreslå at du endrer URL’en til en tittel. Men; du kan også gå inn og endre teksten selv. Dette gjør du ved å holde musepekeren over linken og høyreklikke, deretter trykker du på pennen som lar deg endre linken slik at du kan gi den en passende tittel. Du kan selvfølgelig også velge å kalle linken “gå hit” eller “trykk her” slik at elevene forstår at her kreves det en handling utenfor dokumentet. 

Bruk kontrollister/sjekklister 

Når vi jobber med litt større oppgaver eller prosjekter i skolen så kan det være greit for elevene å ha en sjekkliste med oversikt over arbeidet som skal gjøres i perioden. Det kan være en liste som læreren lager, eller det kan være en liste som elevene selv lager. Det som er fint med Google dokumenter er at her kan du lage en sånn liste med bare ett tastetrykk eller snarveien Ctrl+Shift+9. Du rett og slett bare skriver listen, markerer teksten og klikker Ctrl+Shift+9

Her ser du et eksempel på en slik sjekkliste for en skriveprosess. Når eleven klikker på boksen etter oppgaven er fullført så vil den strykes ut. 

  • Lage tankekart
  • Skrive innledning
  • Levere førsteutkast
  • Lese tilbakemeldinger fra læreren
  • Levere oppgaven i kursrommet innen 1.5.2021

Et annet nyttig verktøy vi har her er at vi kan sjekke versjonsloggen og se når eleven har krysset av de ulike oppgavene på sjekklista si. 

Legg til video fra YouTube og se filmen i forhåndsvisning

Legg inn YouTube linken du vil ha, høyreklikk deretter på linken og så på “åpne en forhåndsvisning”. Da vil filmen åpnes i et litt mindre vindu i høyre hjørne av dokumentet. På denne måten så trenger ikke elevene å gå ut av dokumentet for å se filmen. Husk også på tips 3: gi linken til filmen en passende tittel eller beskrivelse

Se alle funksjonene brukt i et Google Dokument

animerte figurer AR-teknologi bitmoji Chromebook chrome utvidelse CLOZEit DOGONews edpuzzle emojier Flipgrid formative genially Google Google Arts&Culture Google Chrome Google Classroom Google disk Google Docs Google Dokumenter Google oversetter Google Presentasjoner Google Regneark Google smart canvas Google Workspace hyperlinker integrasjon interaktive videoer kahoot kommunikasjon lesing lexend LK20 lydopptak maler microsoft 365 Minecraft Edu Mote nearpod oversetter Peardeck PowerPoint presentasjonsverktøy smart chips snarveier StoryJumper tegnefilmfigurer templates tilgjengelighetsverktøy tillegg i Google Dokumenter Undervisning Vannmerke windows 10 YouTube

Exit mobile version