Google oversetter

Google translate logo

Google oversetter – et nyttig verktøy

Google oversetter logo

La oss snakke litt om Google translate (oversetter). Som språklærer har jeg tidligere generelt vært negativ til bruken av Google oversetter og elevene har fått beskjed om at de helst ikke skal bruke det. Men, i senere tid så har verktøyet utviklet seg og nå syns jeg faktisk at det er et nyttig verktøy for læring. I tillegg til at elevene kan gå inn på nettsiden og bruke verktøyet så kan man nå legge til Google oversetter som en utvidelse i Chrome sånn at den er lett tilgjengelig for elevene hele tiden. 

Her finner du Google oversetter utvidelsen

Så lenge de jobber i Google Disk så har de verktøyet tilgjengelig når de skal lese og skrive. Og selvfølgelig når de er i nettleseren. Det er også mulig å laste ned Google oversetter som app som gjør det mulig å bruke oversetteren når du ikke er på nett. Genialt når man er på reise for eksempel og trenger hjelp til å oversette.

Kan brukes både til lesing og skriving

Jeg underviser i engelsk, og jeg har også en del elever som ikke har norsk som morsmål. Disse elevene bruker utvidelsen når de leser og skriver, og med de riktige innstillingene kan de få ord og setninger oversatt fra norsk til engelsk. Med noen få tasteklikk kan de også få det oversatt til sitt morsmål. Google oversetter støtter over 100 språk og jeg har enda ikke hatt en elev som ikke har funnet sitt morsmål på listen.

For å endre primærspråk, altså det språket det oversettes til, høyreklikker du på utvidelsen oppe i høyre hjørne av skjermen og på alternativer. Velg deretter det språket du vil ha:

Alternativer for Chrome utvidelsen - innstillinger

Google oversetter kan brukes på hele sider, men det kan også brukes på setninger og ord. Med utvidelsen installert så merker du bare ordet eller setningen du vil ha oversatt og klikker på ikonet . Du vil da få opp oversettelsen.

Flere muligheter til oversettelser, både enkeltord, setninger og hele nettsider

Egen nettside med oversetter

Klikker du på “Mer” så kommer du til nettsiden og får flere muligheter som blant annet å få ordet lest opp på begge språkene. Dette hjelper på uttalen, både i språkfag og for de tospråklige elevene som trenger ekstra støtte.

Nettsiden til Google oversetter

En funksjon i Google oversetter som mange kanskje ikke er klar over er muligheten til å lese inn ordet. Dette er en super funksjon for blant annet elever med dysleksi eller som er svaksynte. 

Lese inn ordene i utvidelsen

Når elevene er inne på nettsiden og oversetter ord får de også mer informasjon om ordet. De får beskrivelse av ordet, ordklasse, synonymer og eksempler på bruk av ordet i setninger. Dette er helt likt som i andre ordbøker på nett som finnes der ute og gjør Google oversetter til en fullverdig ordbok som elevene kan bruke. Og det aller beste er at det er gratis! 

Tidligere blogginnlegg

animerte figurer AR-teknologi bitmoji Chromebook chrome utvidelse CLOZEit DOGONews edpuzzle emojier Flipgrid formative genially Google Google Arts&Culture Google Chrome Google Classroom Google disk Google Docs Google Dokumenter Google oversetter Google Presentasjoner Google Regneark Google smart canvas Google Workspace kahoot kommunikasjon lesing lexend microsoft 365 Minecraft Edu Mote nearpod oversetter Peardeck PowerPoint presentasjonsverktøy smart chips snarveier StoryJumper tegnefilmfigurer tilgjengelighetsverktøy tillegg i Google Dokumenter Undervisning Vannmerke windows 10