Lesefremdrift i Teams

Lesefremdrift i Teams

For en stund tilbake lanserte Microsoft lesefremdrift i oppgaveverktøyet i Teams. Når det kom så tenkte jeg: Yes! Dette kommer til å bli et nyttig verktøy for meg i undervisningen. Det første jeg tenkte på var at jeg kunne bruke det i engelsken for å jobbe med uttale. Jeg tenkte også at dette måtte jo være et supert verktøy for fremmedspråklærerne hvor det muntlige er en stor del av faget.

Jeg får vel nevne at jeg ikke tenkte så mye på hvordan dette kunne brukes i norskundervisningen ettersom jeg ikke underviste i det faget, men jeg ser jo nytten av det der også. Og selvfølgelig i de andre fagene ettersom lesing er en grunnleggende ferdighet og er en stor del av alle fag.

Mike Tholfsen var som vanlig kjempeflink til å promotere i sosiale medier, men jeg må ærlig innrømme at jeg aldri kom så langt som å se de videoene i en travel hverdag. Selv om Tholfsen er flink til å dele oppdateringer og vise oss alle nye muligheter som kommer, så er det ikke nødvendigvis slik at alle får det med seg, pluss at det kommer ikke noen varsler opp i Teams når nye ting kommer. Jeg tenkte derfor at kanskje flere var i samme båt som meg og at det kunne være greit med en liten oppsummering og en enkel introduksjon til dette som faktisk er et supert tillegg til Teams.

Så hva er egentlig lesefremdrift da?

Lesefremdrift er et gratis innebygd verktøy i Teams som er utformet for å kunne støtte oppunder og spore leseflyt hos elevene. Du legger det ut som en vanlig oppgave i Teams og legger ved teksten du vil at elevene skal jobbe med. Deretter lager elevene et opptak av at de leser, enten med bare lyd eller med både lyd og video. Du finner lesefremdrift ved å opprette en oppgave på vanlig måte og klikke på legg ved under instruksjoner.

Her finner du lesefremdrift i oppgaveverktøyet i Teams

Når du åpner lesefremdrift så får du to valg, du kan enten velge å importere egne tekster, eller så kan du velge en tekst fra eksempelbiblioteket. Tekstene i eksempelbiblioteket er hentet fra readworks.org, noe som innebærer at de er på engelsk, nærmere bestemt amerikansk engelsk. Når det er sagt så er det faktisk verdt å sjekke ut Readworks som er en gratis database med lesetekster og oppgaver. Hvis du underviser i engelsk selvfølgelig 😊

Jeg har valgt å ikke skrive hele fremgangsmåten her, men legger ved en link til en steg for steg oppskrift på hvordan du oppretter oppgaver med lesefremdrift.

De dataene som samles inn gjennom lesefremdrift kan du alltid finne igjen i Insights. Insights er rett og slett det stedet du går til for å finne ut mer om hva elevene gjør når de er inne i Teams. Du kan lese mer om Insights her.  

Er dette nyttig i lærerens hverdag?

Etter å ha brukt lesefremdrift en stund med elever har jeg gjort meg opp noen tanker. Jeg tenker jo at dette er et flott verktøy for å følge leseutviklingen til elevene og det gir oss verdifulle data som vi kan bruke når vi tilpasser undervisningen vår. Det sparer mye tid ettersom man ikke er avhengig av å ta elevene ut for høytlesing. I tillegg så er det flott for de elevene som vegrer seg for å lese høyt. De kan sitte i fred og ro og lese uten at de trenger å bekymre seg for noe annet enn lesingen. Jeg har også brukt lesefremdrift til begrepsinnlæring i samfunnsfag og KRLE, noe som har fungert veldig bra. Ved å kjøre tekstene som repetert lesing så har elevene fått både lesetrening og det faglige innholdet samtidig.

Som jeg har nevnt her så får du tilgang til tekster fra Readworks, men det som er lurt er å opprette sitt eget bibliotek med tekster i OneDrive. På den måten så kan materialet deles med resten av kollegiet og det kan gjenbrukes. I tillegg så vil det etter hvert bygges opp en samling av tekster som gjør differensieringen lettere. Tenk bare på de ressursene som til slutt vil finnes der hvis alle lærerne deler sine tekster og hvilken nytte skolen vil ha av de i lang tid framover.

Har du ikke prøvd lesefremdrift så vil jeg anbefale det, det er verdt tiden å sette seg inn i!

Tidligere blogginnlegg

animerte figurer AR-teknologi bitmoji Chromebook chrome utvidelse CLOZEit DOGONews edpuzzle emojier Flipgrid formative genially Google Google Arts&Culture Google Chrome Google Classroom Google disk Google Docs Google Dokumenter Google oversetter Google Presentasjoner Google Regneark Google smart canvas Google Workspace kahoot kommunikasjon lesing lexend microsoft 365 Minecraft Edu Mote nearpod oversetter Peardeck PowerPoint presentasjonsverktøy smart chips snarveier StoryJumper tegnefilmfigurer tilgjengelighetsverktøy tillegg i Google Dokumenter Undervisning Vannmerke windows 10